Galerija

NAJUZBUDLJIVIJI PAINTBALL TEREN | PAINTBALL SLJEME | ZAGREB
Pogledaj sve

Povijest

SanatorijBrestovac1Sanatorij Brestovac otvoren je 22.svibnja 1909. godine kao lječilište plućnih bolesti. Milivoj Dežman, liječnik, književnik i novinar,inicirao je izgradnju iz ljubavi prema glumici Ljerki Šram koja je smrtno obolila od tuberkuloze. Zemlju je darovao šestinski vlastelin Miroslav Kulmer, a gradnju je financirao cijeli Zagreb organizacijama priredbi, lutrijom i prodajom slika.

Sanatorij je bio u funkciji sve do 1968. kada je zatvoren, a svojedobno je postao i pravi mali grad. Imao je svoju pekaru, trgovinu, kino, knjižnicu, terene za odbojku i kuglanje, čak i svinjac u kojem su se one uzgajale za potrebe bolnice. Djeca su školu do 4. razreda osnovne pohađala u sanatoriju gdje je živjela i učiteljica, a one starije kombi je svaki dan odvozio u grad u školu. Autobus je svaki dan prevozio pacijente, a kamion dovozio hranu. Brestovac je bio suvremena bolnica sa prvim rendgenom, u jednom periodu i vlastitim radiom.

Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata bolnica je liječila vojnike, a ima i svoju tamnu stranu prošlosti. U svibnju 1945. partizanski odred je likvidirao 200 pacijenata NDH vojske te poštedio osoblje radi liječenja partizanskih ranjenika. Šuma oko Brestovca i dalje skriva kosti ubijenih, a u planu je i obilježavanje mjesta likvidacije.

Brestovac je i poprište paranormalnog. Priča se da zgradu opsjedaju duhovi umrlih bolesnika, duh nesretne glumice, ili duhovi pogubljenih vojnih ranjenika, dok podrumi skrivaju podzemne prolaze i katakombe te tko zna još kakve tajne.

Rezerviraj svoj termin sada

REZERVIRAJ